Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A horkolás okai

2018.01.16

A horkolás lehetséges okai: 

A horkolás és orrdugulás egyik gyakori oka a felső légutak (orrüreg, orrgarat) szűkülete. Egyszerűen fogalmazva: az orr valamiért eldugul.

Ez lehet időszakos, pl. megfázás, allergia, vagy akár a téli központi fűtés miatti száraz levegő a lakásban. A jó hír, hogy amint megszűnik a kiváltó ok, elmúlik a horkolás is.

Lehet azonban szervi elváltozás, például az erősen ellazult, tónustalan garatképletek, megnyúlt nyelvcsap, megnagyobbodott garat vagy orrmandula, hátracsúszó nyelvgyök, vaskos-laza-megnagyobbodott lágy-szájpad, orrsövény-ferdülés, orrpolip. A szűkület miatt a levegő áramlása megváltozik, ezzel hanghatást hoz létre.

https://horkoshop.hu/spd/HO001/magneses-horkolasgatlo-orrklipsz

https://horkoshop.hu/spd/HO002/horkolasgatlo-orrgyuru

A légutakat nappal mintegy húsz különböző izom tartja szabadon. Éjszaka ezek némelyike elernyed, ezért az érintetteknél a légutak kissé beszűkülnek. Ennek hatására automatikusan erősebben szívják be a levegőt, hogy tüdejük ekkor is ugyanannyi oxigénhez jusson, mint napközben. A lágy szájpad izomzata is elernyed, ezért a nagy erővel kiáram­ló levegő rezgésbe hozza. így keletkezik a horkolás jellegzetes hangja.

Nézzük pozitívan a dolgokat, ebben az esetben is van jó hír. Lehet ugyanis kezelni a problémát. Az izmokat lehet edzeni a légutakban is!

A legegyszerűbb edzés a napi 3x2 perc 'ÁÉÍÓŐŰ" hangok erőteljes kibocsátása. Ezt akár főzés, vagy zuhanyozás közben is végezhetjük. A másik a nyelv felszorítása a szájpadlásra, ott-tartása úgy 10 másodpercig. És ezt a gyakorlatot ismételjük meg úgy 50-szer. Garantáltan edzi az említett izmokat. 

Nincs olyan ember, akinek a közvetlen környezetében ne lenne valaki, aki horkol. Ez szinte életünk „normális” részét képezi. Pedig nem normális. Sőt!

A legújabb kutatások szerint a horkolás hátterében meghúzódó eltérések nagy számban komoly, sokszor életveszélyes betegségekhez vezetnek. Magas vérnyomáshoz, agyvérzéshez, szívinfarktushoz, hogy csak a legismertebbeket említsük.


A felnőtt emberek 50%-a horkol, 30 % rendszeresen. Idősebb korban ez még gyakoribb, meghaladja a 60%-ot.

A horkolásban a legnagyobb probléma, hogy igen gyakran jár jelentős légzéskimaradással. Ez az alvási apnoe. Ezt a légzéskimaradást az alvó ember nem szokta észrevenni.

Mindössze annyi tünetet érzékelhet belőle, hogy reggel álmosan, fejfájással ébred, nappal fáradtabb, kimerültebb. Párhuzamosan az éjjeli oxigénhiány megterheli a szívet, magas vérnyomáshoz vezethet. Az alvászavar okozhat továbbá koncentrálási nehezítettséget, autóvezetésnél problémát, impotenciát. 

Átlagosan minden második férfi és minden negyedik nő horkol. Eddig még nem sikerült kideríteni, hogy a férfiakat miért érinti jobban ez a probléma. Az alváskutatók azt gyanítják, hogy ebben a nemi hormo­nok is szerepet játszhatnak, de hogy pontosan melyik, azt nem lehet tudni. Elképzelhető, hogy a férfiak horkolásának hátterében genetikai adottság áll. 

 

Amit mindenképp tégy meg kedves Olvasó ha horkolsz, vagy ha melletted horkolnak: próbáld megszüntetni!