Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyben a jogosítvány, ha horkol a sofőr!

2018.09.19

A horkolás komoly problémák forrása lehet, mint például a mikro-alvás.

Visszakapta jogosítványát a horkoló kamionsofőr.

Nemrég telefonált egy magyar kamionsofőr, aki Belgiumban dolgozik. Elmondta, hogy két hete van megoldani az alvásproblémáját, különben lőttek a hivatásos jogsijának, így a megélhetése is veszélybe került. 

Hosszabbítani akarta ugyanis a jogosítványát, de a szokásos orvosi vizsgálatokon túl az ottani orvosok alváscentrumba is elküldték. Az alvási apnoéban szenvedők ugyanis olyan fáradtak lesznek, hogy napközben úgynevezett mikro-alvások alakulnak ki náluk. Ami egy kamionsofőr esetében (is) kész katasztrófa. Aki nem tudja, annak itt a tény: városi 50 km/h tempónál ideális esetben 19,6 méter alatt állunk meg. Az ideális eset a normál út-és látási viszonyokon túl azt is jelenti, hogy időben észleljük a veszélyt, nem épp egy mikro-alvásból ébredünk fel. 

Az alvásvizsgálat kimutatta, hogy a férfi alvási apnoéban szenved, így a jogosítványa veszélybe került. Beszélgettünk egy jót, kifaggattam, hogy is van ez az éjjeli horkolás, mit mond a párja, mikor, hogy horkol. Kiderült, hogy éjjelre eldugul az orra, így nem kap rendesen levegőt. Ezért első termékként a horkolásgátló orrgyűrűt javasoltam.

A háton fekvéskor jelentkező "oroszlánüvöltésre" pedig a horkolásgátló állpántot és a nyelvrögzítőt. Megkértem, hogy mindenképp jelezzen vissza, mi történt a vizsgálaton. Augusztus 30-án jött egy örömteli hívás. Az alvásvizsgálaton ugyanis megkérte az orvost, hogy a nyelvrögzítővel és az orrgyűrűvel aludhasson, amit szerencsére megengedtek neki. Másnap reggel a kiértékeléskor teljesen világosan kimutatható volt, hogy légzéskimaradás nem volt azon az éjjelen, csak némi "döngicsélés".  Az pedig nem okoz olyan problémát, ami hatással lehet a vezetési képességére.

A vásárló visszakapta a jogosítványát, így nem veszítette el a munkáját. A következő rendelését már postáztam is, mert szerinte ennyi pénzért sehol nem jut hozzá a termékekhez, így inkább "spejzolt" belőle az elkövetkező évekre. Otthon az állpántot is használja, így a felesége szerint semmilyen zavaró hang nincs éjszaka.