Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hónap sztárja: a citrom illóolaj

2018.05.16

Az üde, könnyed, édes illatú citrom (Citrus limon) illóolaja halvány zöldessárga színű. A Kínából származó, ma a Földközi-tenger partján termesztett citrom héjából hideg sajtolással készítik, hogy megőrizze finom jellegét és hatékony tulajdonságait.

Ez az egyik legnépszerűbb olaj, ami többféleképpen használható és számos előnyeiről jól ismert. 

citrom-05x.jpg

Számos előnyös élettani hatással rendelkezi, mint például: 

Elősegíti az egészséges, tiszta légzést. 

Természetesen tisztítja a szervezetet és segíti az emésztést. 

Tisztítja a levegőt, valamint minden olyan felületet, amellyel érintkezik. 

Kb. ezer citrom héjából állítanak elő fél kiló illóolajat.

Ha van időd és energiád, akkor így készíthetsz házilag citrom illóolajat: 

Akár karácsonyi ajándéknak is csodálatos, de hideg téli estéken párologtató csepegtetve, illetve szaunázáshoz, testápolóhoz adva is használhatod, sőt, ha egy kevés tengeri sóval összekevered, mennyei bőrradírt is készíthetsz. Az olajhoz nem kell más, mint a pucolás után megmaradt citromhéj és egy kis tiszta alkohol, ami lehet akár vodka is.

Gyűjtsd össze a citrom héját!

Ne dobd ki a citrom héját, ugyanis már három-négy nagyobbcitrom héjából egy kis adag, finom, illatos illóolajat készíthetsz.

Hozzávalók:

  • citromhéj
  • tiszta alkohol - de megteszi például a vodka is, ha nem szeretnéd a gyógyszertárban beszerezni
  • jól záródó kis üvegcse - ez lehet akár egy kisebb befőttesüveg
  • papírtörlő
  • vékony muszlinanyag - jó a géz is vagy például egy vékony konyharuha

Első lépés: szárítás

Alaposan mosd meg, töröld át, majd pucold meg a citromot. Ezután távolítsd el a belsejéből, amennyire lehet, a fehér részt. Tedd egy papírtörlőre, és szárítsd meg. Fontos, hogy ne tedd ki tűző napra. Nyáron jó, ha szellős, félárnyékos helyre teszed, télen pedig meleg helyen szárítsd, például tökéletes megoldás a radiátor teteje. A teljes száradás - páratartalomtól függően - általában két napot vesz igénybe, de gyorsíthatod is a folyamatot, ha vékonyabb csíkokban szárítod a gyümölcs héját.

Második lépés: áztasd alkoholba!

A kiszáradt citromhéjat vágd kisebb darabokra egy éles késsel, ezeket szórd egy alaposan kimosott, megszárított üvegbe. Melegíts vizet, amikor már forró, de még nem forr, akkor tedd bele a vodkás üveget, és hagyd átforrósodni. Erre azért van szükség, mert a meleg alkohol oldja majd ki az illóolajat a gyümölcs héjából. Ezután öntsd rá a citromhéjra, amíg teljesen el nem lepi. Rázd össze a hozzávalókat, majd amennyire lehet, zárd le légmentesen az üveget. Hagyd legalább három napot ázni, néha meg-megrázva az üveget. Minél tovább hagyod állni, annál hatékonyabban kioldódik a citrom héjából az illóolaj.

Harmadik lépés: párologtatás

Szűrd le az olajat egy vékony muszlinanyag segítségével, préseld ki a héjakból is a folyadékot. Fedd be a tálat papírtörlővel vagy egy vékony anyaggal, ügyelj rá, hogy az anyag ne lógjon bele a folyadékba. Hagyd így állni száraz, melegebb helyen, majd amikor az alkohol elpárolgott - ezt majd az illatáról állapíthatod meg, amikor már nem érzed az alkoholt, akkor elkészült -, ami az edény alján megmarad sűrű, citromsárga folyadék, az maga az illóolaj. Ha jól sikerült, és kedvet kaptál más illóolaj készítéséhez, hasonló módon a narancs héját is felhasználhatod.

 

Ha azonban inkább csak kinyitnál egy üveg illóolajat, akkor rendeld meg on-line. 

 

www.horkoshop.hu

 

A Horkolásgátló Termékek Webáruháza

citrom-05x.jpg